Locatie
Rotselaar, Vlaams-Brabant
Sector
Voedingsnijverheid
Aantal werknemers
500 à 999 
Beschrijving innovatieproject
Organisatiewijziging op basis van de principes van innovatieve arbeidsorganisatie, na onvrede over weinig duurzame resultaten van klassieke lean-technieken.
    - Eerdere lean-projecten en -technieken: 
            - Top-down-pogingen om bepaalde onderhoudstaken aan operatoren toe te vertrouwen (Autonomous Maintenance, cf. Total Productive Maintenance) 
         - 5S, 5-times-why, Six Sigma,… 
     
         - Hertekening organogram productieafdeling + opstart zelfsturende teams om betrokkenheid van werknemers bij productie-/verbeterprocessen te verhogen:
            - Opsplitsing van de productie in verschillende zones en teams die zoveel mogelijk autonoom moeten werken. Werknemers zijn in team verantwoordelijk voor meerdere lijnen.
         - Taken die vroeger werden aangestuurd door specialisten/middenkader (bv. bevoegdheden mbt Safety, Quality, Cost, Delivery, People, Nature) zijn nu onderdeel van breder takenpakket werknemers. 
         - Installatie van nieuwe overlegstructuren, met oa dagelijkse korte overlegmomenten tussen teamleden. 
         - Invoering van een uitgebreid systeem van competentiemanagement. Met oa. groei- en inschalingsgesprekken, individuele ontwikkelingsplannen, vorming en opleiding in de eigen Workers Academy,…
         - Systematische registratie en opvolging van verbetervoorstellen (focus improvement).
         - Herwerking verloningsbeleid en functieclassificatie.
         - …
     
     
Syndicale betrokkenheid
Omkadering innovatieproject door samenwerkingsprotocol en specifieke ondernemings-cao. 
Opvolging en bijsturing project via ondernemingsraad, syndicale delegatie en een aparte, paritaire begeleidingscommissie
Externe betrokkenen
Optimor
Hura
...